Buggenum door de Eeuwen heen

Heemkunde

Wetenswaardigheden/anekdotes

Mariabeeld uit kloosterkapel terug in Buggenum

In 1972 kwam een einde aan de bewoning van het Sint Antoniusklooster aan de Berikstraat te Buggenum door de zusters van de Congregatie De Kleine Zusters van de H. Joseph. De hoofdvestiging van de congregatie was en is in Heerlen.


Bij de verhuizing van de zusters naar het Sint Elisabethklooster aan de Sint Elisabethsdreef (vroeger behorende tot de Gemeente Nunhem) verhuisde het Mariabeeld uit de kloosterkapel met de zusters mee.


De langstlevende zuster, zuster Regelinda, sprak met mevrouw Tiny Eggels-Lumens af dat het beeld maar weer terug moest gaan naar Buggenum en zo geschiedde. Het beeld heeft in 2017 een plaats gekregen in de Sint Aldegundiskapel (hoek Crompvoetsstraat/Holstraat).

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Communiejurk van parachutestof uit Wereldoorlog II

Bij de presentatie van het boek "Buggenummers 2014 in beeld" op zondag 29 maart 2015 kon ook een bijzonder kledingstuk worden getoond: een communiejurkje en bijbehorend handtasje gemaakt van parachutestof. De parachutestof was door Wiel Wiltschut -geboren 2 juni 1933- "buit gemaakt". Hij vertelde daarover het volgende:

"Op 30-11-1943 landden de inzittenden van een naar Engeland terugkerend vliegtuig -de B17, QW-Y, US 412 nd BS- met parachutes in het Buggenummerveld. Het haperende vliegtuig zelf stortte verderop neer in Haelen nabij het Spik.

Ik was die dag, in de middagpauze van school, bezig met het voorbereiden van te koken varkensvoer -aardappelen en gesneden bieten-. Na schooltijd kon ik dan direct beginnen met het stoken van de varkensketel.

Ik hoorde een haperende vliegtuigmotor, rende naar buiten en zag een aantal parachutisten zweven. Een daarvan landde in het Buggenummerveld nabij de Meiboomkensweg.

Ik rende er naar toe, met het mes voor het bieten snijden nog in de hand, en wist uiteindelijk met behulp van het mes een deel van de parachute te bemachtigen en mee te nemen.

Vanwege schaarste aan goederen kwam het parachutestof later goed van pas, toen er een communiejurkje nodig was voor zusje Lenie. Lenie werd geboren op 19 mei 1938, Bergstraat 113 -nu Bergstraat 20- te Buggenum. De communiedag was in mei 1945 in de noodkerk, toen bekend als "De Zaal", nu café/restaurant "Oppe Berg", Bergstraat 3.

Het jurkje is genaaid door Marieke Schreurs -“Marieke van Sjaen”- nu Berikstraat 15- te Buggenum".Illustraties:

Foto communiejurkje en handtasje

Schoolfoto van Lenie Wiltschut en 2 broers

Foto familie Schreurs-Janssen


Bijschriften bij illustraties:

- Communiejurkje en handtasje gemaakt van parachutestof uit WOII, het jurkje is 80 cm lang

- Schoolfoto kinderen Wiltschut l->r Wiel, Piet en Lenie

- Familiefoto Schreurs-Janssen bij Mariagrot in achtertuin St. Antoniusklooster, Berikstraat 11;

de grot is gesloopt voor de nieuwbouw van de basisschool.

vader Godefridus, Anthonius, Jozephus Schreurs (4/4/1880-4/1/1951); moeder Wilhelmina, Christina Janssen (14/10/1880-30/3/1956); 

kinderen l->r Jan, Lies (geb. 1922), Nel, Mariet (naaister) en Sjaak (Jacobus, Gerardus, Godefridus 12/10/1917-27/8/1944) 


Communiejurkje en bijbehorend handtasje zijn door Lenie in 2015 in bruikleen gegeven aan Stichting Buggenum door de Eeuwen heen -heemkunde-. Op aanvraag zijn de spullen te bezichtigen (heemkundebuggenum@gmail.com).------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------